SWOT - Analyse

Een persoonlijke S.W.O.T is een zelfonderzoek waarbij er gekeken wordt naar de sterke punten, zwakke punten, welke carrièrekansen zich voordoen op de arbeidsmarkt en welke bedreigingen er kunnen ontstaan. Zie luikje 'Healthcare Manager @ work' voor een uitgebreide SWOT analyse.

Sterkten

Stages en studentejobs

Dankzij studentejobs en stages die ik liep tijdens mijn secundaire en hogere opleiding, heb ik wat administratieve ervaring opgedaan. Als studentenjob , ondersteunde ik vooral het algemeen secretariaat en personeelsadministratie. Verder behandelde ik de post, beantwoordde ik e-mails, deed ik het onthaal en nam de telefoon op. Voor meer informatie over mijn stages en studentenjobs, verwijs ik u met veel plezier naar het onderdeel 'varia'.

Meertalige communicatie

Doorheen mijn opleiding heb ik mijn talenkennis verder kunnen ontwikkelen. Ik spreek en schrijf Nederlands, Engels, Arabisch, en Frans. In de zorgsector is dit enorm belangrijk om een correcte manier te communiceren zowel met patiënten als met collega's.  Alhoewel ik vind dat ik hierin kan verbeteren.

Cultuur: interculturele bemiddeling

Momenteel (academiejaar 2020 - 2021) volg ik de keuzevak Interculturele bemiddeling. Tijdens de lessen, heb ik veel meer inzicht gekregen hoe te handelen met anderstaligen en patiënten met een andere culturele achtergrond. Voor mij, verdient ieder patiënt de best zorg ondanks de taal of sociaal-culturele barrières. 

Empathisch vermogen

U zult wel merken dat ik me erg focus op de soft skills in mijn portfolio, dit vind ik enorm belangrijk.


Zwaktes

Besluiten nemen

2019

Ik aarzelt veel voordat ik een beslissing neem. Ik kan ook snel beslissen, maar achteraf heb ik het gevoel dat ik niet goed heb nagedacht.  Ik denk na over alle oorzaken en gevolgen. Dat kan over de kleinste dingen gaan. Soms is het nodig om snel beslissingen te nemen, vooral op professioneel vlak.

Gelukkig gaat het tegenwoordig wat beter, ik probeer mezelf regels op te leggen om niet lang te piekeren en na te denken. Dat doe ik door keuzes te beperken en op mijn gevoel te vertrouwen.

2021

Dit gaat al veel beter, ik probeer mezelf de keuzes te beperken en schrijf mijn gedachten neer.

2022

Zie rubriek 'Healthcare manager @ work' voor een uitgebreide POP analyse.

Assertiviteit

Zie rubriek 'Healthcare manager @ work' voor een uitgebreide POP analyse.


Kansen

Werkmogelijkheid

Als een Healthcare Manager kan ik bijna overal in de gezondheidssector aan de slag dat kan in ziekenhuizen, wijkgezondheidscentra, huisartsenpraktijken en zelfs mutualiteiten. Er zijn ook mogelijkheden om door te groeien als Healthcare Manager.


Bedreigingen

Digitalisering 

Digitalisering is een van de grootste bedreigingen voor elke sector. Het zorgt ervoor dat bepaalde jobs vervangbaar zijn of zelfs verdwijnen.

Bijvoorbeeld: Kiosk's in het ziekenhuis waar patiënt zich kunnen aanmelden en niet meer naar het onthaal te hoeven gaan.


Persoonlijk Ontwikkelingsplan

Een POP is een persoonlijk ontwikkelingsplan waarin je te weten komt waarin je wilt groeien, welke actie je daarvoor gaat ondernemen en hoe je dit gaat opvolgen. 

Huidige situatie POP

Academiejaar 2018 - 2019

Faalangst en Perfectionisme

Specifiek

Faalangst en perfectionisme leven in mij. Ik wil het altijd heel goed doen voor mijn studies, voor mijn familie en mensen rondom mij. De combinatie met faalangst maakt het niet gemakkelijker. Ik ben schrik om niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen die ik mezelf opstel. De angst om afgekeurd te worden of om te falen is zo groot dat ik ofwel blokkeer of hard ga werken, dat zorgt natuurlijk voor een grote vermoeid.

Meetbaar

Ik kan mezelf de lat torenhoog leggen, perfectionisme en faalangst gaan vaak hand in hand. Ik wil een perfecte prestatie en gun mijzelf geen fouten . Net door deze interne druk wordt de angst maar groter.

Realistisch

Een plus punt is dat mensen in mijn omgeving het eigenlijk weten hoe mij voel en hoe lastig het is. Ik praat hier ook veel over met mijn ouders en mijn dichtste vrienden.  Samen kijken we voor oplossingen, zo leer ik mijzelf beter kennen en probeer ik de redenen waarom ik me ook voel te ordenen. Zelf luister ik veel naar podcasts over faalangst en dat helpt me vooral begrijpen hoe het ontstaan en hoe ik mezelf kan helpen.

Tijdsgebonden

Hier plak ik geen tijd op. Soms gaat beter en soms weer ook niet, het heeft grotendeels te maken met de situaties waarin ik mij bevind. Hoe zou fijn zijn om hier beter mee te kunnen omgaan tegen ik zal afstuderen.

Update POP

Academiejaar 2020 - 2021

Op stages merkte ik ook dat ik alles tegelijk en van het eerste keer goed wil doen. Ik had schrik om fouten te maken. Verder heb ik ook graag controle over situaties. Alhoewel ik vind van mezelf dat het niet meer zo extreem is zoals vroeger, ben er van overtuigd dat het nog beter kan.

Tegenover vroeger kan ik me nu meer openstellen en aan mijn omgeving vertellen waarmee ik inzit. Voor later is dit ook belangrijk, ik wil mijn faalangst onder controle houden om andere gevolgen te vermijden. De angst om te falen zorgt ervoor dat ik stress heb. Bv. Zenuwachtig aan de balie voor mijn eerste patiëntencontacten.

Aan de balie (tijdens mijn stage) heb ik mezelf overwonnen door enkel te focussen wat ik wel kan en het feit dat ik hiervan kan genieten en uiteindelijk is dat goed gekomen.

Academiejaar 2021 - 2022

Zie luikje 'Healthcare Manager @ work' voor een uitgebreide persoonlijke ontwikkelingsplan.

Toekomst (professionele context)

Academiejaar 2020 - 2021: zomer 2021

Doorheen de opleiding vond ik de medische taalvakken bijzonder interessant en tegelijk een uitdaging. Graag zou ik vlotter willen worden in het schrijven en spreken op een professionele manier zowel in het Frans en in het Engels. Ik probeer in mijn vrije tijd medische actualiteit op te volgen in het Frans en Engels, op die manier blijf ik oefenen en leer ik vlotter omgaan met de talen. Ik kan er helaas geen tijd opplakken, het zou tof zijn om tegen 2022 (afstudeerjaar) al mooie vooruitgang te hebben gemaakt. Ik ben er ook van overtuigd dat naarmate de ervaring in het werkveld dat het in orde komt.

Academiejaar 2021 - 2022

Op vlak van talen, heb ik al een mooie vooruitgang geboekt. Persoonlijk merk ik dat ik veel minder schrik heb om Frans te spreken. Dankzij de nodige opleidingsonderdelen heb ik nu een stevige basis van grammaticale en vocabulaire basis van Frans. Natuurlijk, spreken patiënten anders Frans dan wat wij (studenten HCM) studeerden. Het blijft dus wel een uitdaging om een mooi balans te vinden tussen zakelijk/medisch Frans dat vooral van pas komt in schriftelijke communicatie en mondeling Frans dat gesproken wordt door patiënten.


Afgestudeerd, en wat nu?

Het is zover, ik ben dan afgestudeerd. Na drie jaar opleiding, twee keer stage, ben ik nu een veel duidelijkere beeld van mijn toekomstige carrière.

Na twee weken stage in het UZ Gent in 2021 en 12 weken stage in het wijkgezondheidscentrum Brugse Poort in 2022, ben ik ervan overtuigt dat rechtstreekse patiëntencontact voor mij een must is. Alhoewel communicatie met patiënten een dagdagelijkse uitdaging is, maar dat maakt dat het juist interessant. Voor mijn carrière ben ik dus eerder op zoek naar interculturele, diverse setting met meertalige communicatie. Dus settings zoals wijkgezondheidscentra, huisartsenpraktijken. Rechtstreekse en 'persoonlijke' contacten en relaties, daar haal ik voldoening uit.

Vervolgens zou ik me graag willen verdiepen in het interculturele bemiddeling en taalbijstand. Hiervoor zal ik naar latere toekomst een opleiding willen volgen.

Naast mijn functie als Healthcare Manager, zou ik heel graag als een vrijwilliger bij organisaties zoals Artsen zonder Grenzen, UNICEF, Oxfam ... mijn steun aanbieden.  Na een bezoek aan Artsen zonder Grenzen tijdens de Business Experience Days ben ik er volledig overtuigd om het wel te doen.