BUSINESS EXPERIENCE DAYS

In de week van 4 tot 8 maart 2019,  zijn we met onze klasgroep een aantal organisaties gaan bezoeken voor de Business Experience Days. De bedoeling was om kennis te maken met verschillende organisaties waarin wij later in het werkveld als Medical management Assistent zouden belanden.


Wijkgezondheidscentrum Brugse Poort

Het wijkgezondheidscentrum is een centrum waar de bewoners van de wijk medische zorg ontvangen. Het centrum biedt zorg voor de Brugse Poort, een deel van Mariakerke en een deel van Drongen. Vooraf moet de patiënt zich registeren om de nodige zorg te kunnen ontvangen.

 

WGG Brugse Poort biedt verschillende medische zorg. Het team bestaat uit artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, diëtisten, sociale toezichthouders, een psycholoog, een professionele zorgverlener en een assistent-team.

 

Als een patiënt te ziek is om tot bij het centrum te komen, kan de patiënt een huisbezoek aanvragen. Patiënten die in orde zijn met de mutualiteit of over een medische kaart beschikken, hoeven niets te betalen”.

 

Het centrum staat open voor iedereen, het bevindt zich in een zeer cultureel omgeving waar er mensen wonen met verschillende religies en cultuur.

 

EIGEN ERVARING IN HET WGC BRUGSE POORT

Op woensdag 06 maart 2019, zijn wij, de studenten ‘Medical Management Assistant’ op bezoek geweest naar het WGC in Brugse Poort. Wij werden warm onthaalt en kregen een presentatie van een onthaalmedewerker van hoe het centrum specifiek te werk gaat.

 

Jammer genoeg hebben wij niet vrij kunnen rondlopen in het gebouw, het was nogal klein en de consultaties waren al begonnen.

 

Ik heb er zeker van genoten, de collega's gingen mooi met elkaar om. Het centrum hecht ook veel belang aan cultuur en ik zie mij later ook in zo een centrum werken.

 

FUNCTIE ONTHAALMEDEWERKER

Ten eerste Ik vond het zeer boeiend dat de onthaalmedewerkster ons zaken liet zien dat zeer goed bij ons opleiding passen. Wij hebben namelijk de agendabeheer gezien van het centrum, hoe de verschillende afdelingen de afspraken in de agenda ingeven.

 

De onthaalmedewerkster legde de werking van de mutualiteiten uit en dat er veel patiënten zijn die geen papieren hebben, die patiënten zijn net hier in België toegekomen, zij hebben het recht om behandeld te worden als zij ziek zijn, voor een consultatie betalen zij €5. Dit is een systeem dat het centrum gebruikt om die mensen aan te moedigen om zo snel mogelijk hun papieren in orde te brengen.

 

Er werd tijdens de presentatie uitgelegd dat de onthaalmedewerkers van het centrum in verschillende shiften werken. In de voormiddag zijn er 2 onthaalmedewerkers aan het onthaal en diezelfde medewerkers doen in de namiddag de administratie (klasseren , medische dossiers , agendabeheer) dan wordt het onthaal door andere onthaalmedewerkers bewaakt.

 

Mevrouw Carine De neven vertelde dat zij jaarlijks stagiairs ontvangen van de Hogescholen of Universiteiten, meestal van de opleiding ‘Office Management’. Zij zou het tof vinden mocht zij de toekomende jaren Medical assistenten ontvangen, omdat het volgens haar een verschillend takenpakket is en dat het voor het centrum een hans andere ervaring zou zijn.


UZ Brussel

Na het wijkgezondheidscentrum Brugse Poort bezochten we UZ Brussel. We werden in de inkomhal onthaalt en kreeg iedere student eerst een naamkaartje.

Achteraf werden we naar een lokaal begeleid , medewerkers van het ziekenhuis gaven eerst presentatie ter inleiding. Daarna werden we in groepen verdeeld en mochten we rondlopen in het ziekenhuis. We hebben niet alle afdelingen kunnen bezoeken.

 

Tijdens de rondleiding heb ik veel opgepikt. In het ziekenhuis werken zowel onthaalmedewerkers als Medical assistenten.

 

Onthaalmedewerkers zitten aan de balie en zijn het eerst aanspreekpunt van de patiënten. Die geven patiënten een ticketje en leiden ze tot de juiste afdeling, zij doen ook de facturatie, de klassering enzo...

 

Medical assistenten werken enkel voor de dokters. Tijdens de rondleidingen gingen wij langs bij een medische assistente. Zij vertelde wat hoe een werkdag voor haar eruit ziet, zij vertelde ook een van de belangrijkste taken is: medische verslagen maken, daarvoor is het dus van groot belang dat van het beheersen van de medische terminologie. Zij vond het zeer interessant dat wij als studenten al het opleidingsonderdeel anatomie en fysiologievolgen/ hebben.

 

DE TAAL

Het ziekenhuis in gelegen in Brussel, dat wil zeggen dat er niet alleen Nederlands maar ook Frans wordt gesproken, de begeleiders vertelden dat het beheersen van verschillende talen heel krachtig kan zijn en dat het in de ons job noodzakelijk is. Zij stelden ons gerust en zeiden dat de stagiaires die zij hebben, Frans meestal tijdens de stageperiode oppikken.


AZ Maria Middelares

Op donderdag 07 maart 2019, bezochten wij het algemeen ziekenhuis Maria Middelares in Gent. Zoals de meeste organisaties, gaf de begeleider eerst een presentatie en daarna gingen wij het ziekenhuis ontdekken.

 

Wij hebben geen informatie gekregen over ons functie later als Medical management assistent. Het ging meer over het ziekenhuis zelf en andere functies zoals verpleegsters enzovoort.

 

De sfeer is ook anders dan in het wijkgezondheidscentrum, dat merkten de meeste van de groep.  Het cultuur is zeer hiërarchisch en het ziekenhuis is meer bedoelt voor patiënten die financieel zeer stabiel zijn.


ORSI Academy

EIGEN ERVARING IN ORSI ACADEMY

Na het bezoek naar het algemeen ziekenhuis Maria Middelares,  hebben wij de dag afgesloten met een bezoek naar ORSI Academy in Melle.

In een auditorium, kregen wij een presentatie over de organisatie. Daarachter gingen we rond in het gebouw.

 

Ik vind dat de specialisatie van het bedrijf niet aansluit met functieomschrijving van onze studies. Later zou ik niet in zo bedrijf willen terecht komt. Ik zou graag willen werken waar er veel mensen rondom mij zijn en dat ik mensen kan helpen.

 

Het was nog zeker en vast interessant tijdens de rondleiding om een kijkje te nemen in de zalen waar zij aan robotchirurgie doen en de technieken dat de chirurgen daarvoor gebruiken.

 

 


Artsen Zonder Grenzen

Op Vrijdag 08 maart 2019, zijn we naar Parijs geweest voor organisaties te bezoeken. Dit was ook de laatste dag van de Business Experience days.

Artsen zonder grenzen was het eerste organisatie die wij bezochten in Parijs. Uiteraard was er een presentatie met de uitleg: vanwaar het geld komt om te helpen, in welke landen artsen zonder grenzen het meest actief zijn en welke projecten zij ontwikkelen in die landen.

 

Alle informatie werd in het Engels gegeven, dit vond ik tof dat de medewerkers het ons gemakkelijker wilden maken zodat wij alles goed zouden begrijpen.

 

Artsen zonder grenzen vond ik de beste, ik zie mijzelf na 3 jaar daar zeker werken. Ik ben zeer intercultureel ingesteld, voor mij staat de mens en zijn behoefte centraal ongeacht het cultuur en de geloofsovertuigingen.

 

 


American hospital of Paris - l'Hôpital Americain de Paris

Na de presentatie van ‘artsen zonder grenzen’ vertrokken wij naar de volgende organisatie, namelijk ‘The American Hospital of Paris’.

Dit was een andere ervaring op zich, ik vond het zeer tof dat wij de kans kregen om het verschil te zien tussen openbare en privé ziekenhuizen. Dit ziekenhuis is meer bedoelt voor mensen die van luxe houden en het kunnen permitteren.

 

Het was zo indrukwekkend, het ziekenhuis is heel groot en luxueus. De kamers zijn mooi ingericht en hebben een mooi uitzicht.

 

Ook vertelde de begeleidster hoe dat zij te werk gaan en waarom zij een topkwaliteit zijn. Verder legde zij uit dat privacy het belangrijkste is in het ziekenhuis.

 

De tarieven zijn uiteraard ook veel duurder omdat de artsen zeer professioneel zijn en ook zelfstandig werken in het ziekenhuis. De patiënten komen vooral uit het buitenland, zoals de beroemde voetballer ‘Neymar’ en de overledene ‘Michael Jackson’.

 

Op het einde, vertelde de begeleidster hoe dat zij aan het werk geraakte in dit ziekenhuis. Het solliciteren gaat gemakkelijk, wel moet men Frans, Engels bijna perfect beheersen.

 


International SOS

Om deze toffe ervaring af te sluiten, gingen wij het laatste organisatie bezoeken. Namelijk International SOS.

Ik vond het zeer tof dat er in de organisatie geen presentatie werd gegeven. Na het onthaal kregen wij een rondleiding van een manager op het werkvloer. Zij legde de werking uit van hoe de medewerkers via de telefoon communiceren met allerlei bedrijven en overheden in het buitenland.

 

De werksfeer zag er zeer aangenaam uit, toch deed iedereen zijn werk.

De manager gaf meer uitleg over de proces en hoe het eigenlijk gaat als er een noodgeval is. Van de melding en de voorbereidingen en tot slot de hulpmedewerkers te sturen naar de landen waar er hulp nodig is.

 

Het belangrijkste vond ik tijdens de rondleiding dat er uitleg werd gegeven over het verschil tussen de werking van ‘artsen zonder grenzen’ en ‘International SOS’.

 

Op het einde mochten wij een kijkje nemen in de berging, waar het medisch materiaal wordt bijgehouden.


AZ Jan Palfijn

Op dinsdag 07 mei, hebben wij het Algemeen ziekenhuis Jan Palfijn bezocht.

 

We werden warm onthaalt en naar een zaal gebracht. Een medewerker van het ziekenhuis gaf uitleg over de patiënteninschrijving, hierachter werden we in groepjes verdeeld en mochten we aanschuiven bij andere medewerkers.

 

Wij gingen bij SAC, wat staat voor Sociale Administratieve cel.  Wij kregen de nodige uitleg en schoven door naar de bedplanning, wij kregen uiteraard ook uitleg over hun takenpakket en hoe zij die allemaal behandelen. Dit vond ik zo indrukwekkend omdat er eigenlijk zoveel werk achter zit.

 

Als laatste gingen we bij de facturatie dienst, die legden uit hoe zij de facturen opmaken.

 

De werksfeer in het AZ Jan Palfijn zag er aangenaam uit. De collega's hadden een goede communicatie en het doorschuiven ging gemakkelijk.


Maak jouw eigen website met JouwWeb